013 536 01 44  
Openingstijden: ma-do 08.00-16.30 en vrijdag 08.00-15.00
Volg ons op:  
0bestel »
Toegevoegd aan winkelwagen

Aftakklemmen | Aftakklem

Aftakklemmen zijn bedoeld om voedingskabels aan te sluiten op een van tevoren gemaakt toestel of besturingsapparaat. Voor industriële besturingsapparatuur moeten aftakklemmen voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van bijvoorbeeld kortsluitvastheid en thermische stabliteit. Een aansluitklem ofwel aftakklem is een apparaat om verschillende elektronische leidingen met elkaar te verbinden. Zoals de titel doet vermoeden is een aftakklem hetzelfde als een aansluitklem. De termen afsluitklem en aftakklem gebruikt men door elkaar.

Bekijk alle aansluitklemmen

Kies de juiste aftakklemmen

De betrouwbaarheid, veiligheid en levensduur van het apparaat hangen mede af van het gebruik van de juiste aftakklem. Welke klem de juiste is voor uw toepassing is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld het voltage en ampère en het aantal polen. Controleer van tevoren altijd of de aansluitklem voldoet aan uw eisen en wensen. Op de sticker op de zijkant van de aansluitklem vind je alle informatie terug die belangrijk is bij het maken van de juiste keuze aansluitklem.  

Aansluitklemmen onderscheiden zich op verschillende fronten. Zo zijn er aansluitklemmen in een-; twee-; vier- en meerpolige varianten. De keuze van het aantal polen is afhankelijk van de installatie. Zo gebruik je bijvoorbeeld een 2-polige variant bij een 1-fase installatie.

Aftakklemmen met certificering

Aftakklemmen zijn er in 1-2-4 en meerpolige varianten. Er zijn niet-geïsoleerde varianten (IP00) en geïsoleerde varianten (IP20). Deze worden ook welk vingerveilig genoemd. Een aansluitklem van Dijkman is altijd gecertificeerd volgens UL, Gost R, CE enz. Ze zijn zowel geschikt voor koperen als aluminium geleiders.  

Geïsoleerde of niet-geïsoleerde aansluitklemmen

Daarnaast is er de keuze tussen niet-geïsoleerde (IP00) en geïsoleerde aansluitklemmen (IP20). De IP codering (International Protection Rating ofwel Ingress Protection) is een aanduiding voor de mate van beveiliging van het apparaat voor de gebruiker en het apparaat zelf. De zogeheten vingerveilige aansluitklemmen (IP20) zijn beschermd voor de gebruiker. Deze aansluitklemmen zijn voorzien van een bijvoorbeeld een kunststof behuizing.

Het voltage en ampère is ook bepalend bij de keuze. Op de sticker op de zijkant van de aansluitklem vind je alle informatie terug die belangrijk is bij het maken van de juiste keuze. Een aansluitklem van Dijkman is geschikt voor zowel koperen als aluminium geleiders en altijd gecertificeerd volgens UL, Gost R en CE.  

Vraag onze catalogus aan

Bekijk onze catalogus voor meer product informatie.

Catalogus aanvragen » Vraag onze catalogus aan

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Dijkman ondersteunt Internet of Life

Meer over Smart Parks »