Brandweerveiligheidsschakelaar van Telergon

Nieuw van Telergon: CRS

Brandweerveiligheidsschakelaar. Snelle uitschakeling en ontkoppeling op afstand bij PV-installaties.

Bij fotovoltaïsche installaties op daken moet er een veiligheidsvoorziening in de buurt van de fotovoltaïsche modules worden geïnstalleerd, waarmee de elektrische stroom naar het gebouw op afstand kan worden afgesloten. Hierdoor kunnen bluswerkzaamheden bij calamiteiten veiliger worden uitgevoerd. 

Wat is een brandweerveiligheidsschakelaar?

De brandweerveiligheidsschakelaar. is de perfecte oplossing om de zonne-installatie op het dak te beschermen in geval van nood of brand. Een apparaat voor snelle uitschakeling, dat een maximale circuitspanning van 1500 Vdc kan bereiken en een stroom tot 55 A per circuit kan afbreken. Het omvat een combinatie van elektronica voor het aansturen van wisselstroom en een snelle uitschakelschakelaar voor het loskoppelen van de gelijkstroomcircuits die afkomstig zijn van de fotovoltaïsche panelen. 

Deze snelle uitschakelschakelaar biedt veiligheid en bescherming tegen elektrische schokken of oververhitting aan de fotovoltaïsche installatie, dankzij de automatische stroomonderbreking en reset. Het is toepasbaar op residentiële, commerciële of industriële installaties. 

Hoe werkt de veiligheidsschakelaar? 

In geval van brand of een noodsituatie schakelt de brandweerman de wisselstroom handmatig uit om de brand te blussen zonder risico op een elektrische schok (1).

Zodra de stroom is uitgeschakeld, onderbreekt de omvormer (2) de wisselstroom in het hele elektrische circuit wanneer hij een netverlies detecteert. Wanneer de stroom wegvalt, onderbreekt de brandweerveiligheidsschakelaar (3) automatisch de gelijkstroom afkomstig van de zonnepanelen.

Wanneer de stroom is hersteld, wordt de brandweerveiligheidsschakelaar (3) automatisch opnieuw aangesloten en kan de stroom uit de fotovoltaïsche panelen stromen.

Wat zijn de voordelen van een brandweerveiligheidsschakelaar?

  • Geschikt tot 5 circuits/strings en tot 10P
  • Maximale circuitstroom 55A en spanning 1500vdc
  • Energiebesparing door autonome stroomafschakeling.
  • Beschermingsgraad IP66
  • Maximale veiligheid voor brandweerlieden en fotovoltaïsche systemen.
  • Makkelijk te installeren
  • Waterdichte ontluchtingsklep om condensatie in de behuizing te voorkomen
  • Ingebouwde temperatuursensor die automatische uitschakeling van het systeem mogelijk maakt bij het bereiken van 70ºC in de behuizing.

Waarom een snelle uitschakelschakelaar installeren op PV-installaties op daken?

Er worden steeds meer fotovoltaïsche zonnepanelen op daken geïnstalleerd. Om onnodige risico's in geval van brand of noodsituatie te voorkomen, zorgt het gebruik van een brandweerveiligheidsschakelaar voor een veilige omgeving. Wanneer er brand is en de zonnepanelen gelijkstroom genereren, is het noodzakelijk om de PV-panelen snel en veilig los te koppelen van de rest van het netwerksysteem. De veiligheidsschakelaar ontkoppelt de stroom van de opwekking en sluit deze weer aan wanneer er geen elektrisch gevaar meer bestaat.

Waar is de brandweerveiligheidsschakelaar geïnstalleerd?

Dit apparaat wordt zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen geplaatst. Hoe dichter het bij de modules ligt, hoe lager het risico en hoe groter de bescherming en veiligheid die het biedt. Deze apparaten zijn zeer compact en laten maximaal 5 strings toe, waardoor een snelle en eenvoudige installatie mogelijk is.

Bekijk de CRS folder »

« Terug naar het overzicht

Vraag onze catalogus aan

Bekijk onze catalogus voor meer product informatie.

Catalogus aanvragen » Vraag onze catalogus aan

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Dijkman ondersteunt Internet of Life

Meer over Smart Parks »