Totaalpakket in verduurzaming met SolarGateway

Verduurzamen is voor ondernemers al lang niet meer vrijblijvend. Ze hebben te maken met wetten, plichten en strakke deadlines in de beweging naar een duurzame wereld. Generation Green uit Lexmond en Dijkman Elektrotechniek uit Tilburg sloegen de handen ineen om ondernemers te helpen bij de energietransitie. Dat doen ze met een innovatief totaalpakket van zonnepanelen, opslagfaciliteiten, laadpalen én een slim energiemanagementsysteem: SolarGateway.  

Zowel Generation Green als Dijkman Elektrotechniek ambiëren het groene energienetwerk groter te maken dan het grijze. Generation Green-eigenaar Jan Kees Schep: “Zonnepanelen zijn slechts één aspect uit ons totaalpakket om dat doel te bereiken. Om écht duurzaam te zijn, kun je wat ons betreft niet om inzicht heen.”

Slim reguleren

Hij doelt op inzicht in energiestromen. Weten wat er aan duurzaam opgewekte en conventionele stroom binnenkomt en waarvoor je die op welk moment gebruikt. “Dáár valt winst te behalen”, aldus Jan Kees, “want als je dat weet, kun je slim gaan sturen. Zoals apparatuur minder hard laten draaien als de energie uit het net op een bepaald moment duur is. Of duurzaam opgewekte stroom opslaan zodat je ‘s nachts je vrachtwagenpark kunt laden met zonne-energie. Alles valt te reguleren.”

Partners in duurzaamheid

Daar heb je wel een slim EMS voor nodig. Generation Green koos voor SolarGateway van Dijkman Elektrotechniek. Van enkel ‘dozen schuiven’ tussen beide bedrijven was hier geen sprake. “‘Samenwerking’ zit verankerd in het dna van onze bedrijven”, aldus Jan Kees. “De intentie was vanaf het begin om dat hier te doen en om samen, als partners, de boer op te gaan om klanten te helpen bij hun energietransitie.” Ook deelnemen aan vakbeurzen doen ze regelmatig samen, zoals op Solar Solutions Amsterdam in maart 2024.

Specialist in EMS-technologie

De krachtenbundeling leidde in een jaar tijd tot de verduurzaming van tientallen bedrijfsgebouwen. Wat de eigenaren van die gebouwen gemeen hebben: ze houden allemaal de regie over hun (duurzame) energievoorziening. “Dat is te danken aan de EMS-technologie die we meebrengen”, legt commercieel manager Jochem van Raak van Dijkman Elektrotechniek uit. “Met ons SolarGateway-systeem kunnen ondernemers hun energieverbruik bewaken, controleren en bijsturen. In die technologie hebben we ons als Dijkman stevig gespecialiseerd.” Kort schetst hij de Dijkman-historie. Dat het bedrijf zijn sporen verdiende in de productie en levering van componenten voor de industriële elektrotechniek. En dat die dienstverlening van lieverlee is uitgebreid met duurzame oplossingen voor de energietransitie. “SolarGateway is er daar eentje van, geschikt voor kleine en grote verbruikers. Wie enerzijds energie wil besparen en anderzijds wil profiteren van duurzame energiebronnen zit met deze technologie op de eerste rij.”

Duurzaam en kostenbesparend

SolarGateway is een geheel merkonafhankelijk EMS met een flinke flexibiliteit: je kunt er tot 250 verschillende toepassingen aan koppelen, van zonnepanelen, laadpalen en andere stroomverbruikende apparatuur tot apps die zijn verbonden met de energiemarkt en de energieprijzen. Heeft een onderneming meerdere vestigingen verspreid over het land? Ook dan biedt SolarGateway inzicht, pér locatie. Jochem: “Zeker nu we te maken hebben met een overvol stroomnet is een EMS eigenlijk onmisbaar. Dankzij een optimale realtime sturing kun je er overbelasting van het net mee voorkomen. Verder kun je hem inrichten naar je persoonlijke voorkeuren. Je wekt energie op wanneer dat voor jou het meest gunstig is, slaat deze desgewenst op in een batterij en verbruikt deze wanneer je die nodig hebt. Dit is niet alleen duurzaam, maar je bereikt er ook nog eens kostenbesparingen mee.”

Energie zonder hickups

Het hele pakket is via Generation Green verkrijgbaar. Achter de schermen houden beide bedrijven de marktontwikkelingen en klantwensen in de gaten en ontwikkelen ze SolarGateway door. Jan Kees: “Dat Dijkman een team engineers en developers ‘op’ SolarGateway heeft zitten, vinden we prettig. Daarmee bieden we onze klanten de garantie dat ze een oplossing in huis hebben die met de razendsnelle ontwikkelingen meebeweegt. Er komen elke dag nieuwe spelers op de energiemarkt bij, en allemaal bieden ze slimme diensten aan voor opwekken, opslaan of verbruiken. SolarGateway weet al die handige diensten te koppelen.” Om het totaalpakket compleet te maken, zorgen Dijkman en Generation Green voor een instructie bij klanten op locatie. “Zo staat niets ze meer in de weg om hun bedrijf duurzaam te runnen, zonder hickups in de energievoorziening.”

De wereld als decor

Zowel Dijkman Elektrotechniek als Generation Green verkennen ook de internationale markt. Jochem: “In juni 2024 staan we bijvoorbeeld op Intersolar Europe in München, dé toonaangevende vakbeurs voor de internationale zonne-energie-industrie.” Generation Green slaat ondertussen zijn vleugels uit naar een project in Zuid-Afrika. “Een fantastische kans”, vindt Jan Kees. “Natuurlijk brengt dat uitdagingen met zich mee, zoals andere regelgeving, een taalbarrière en culturele verschillen. Maar we bijten ons daar graag enthousiast in vast. We zijn intrinsiek gemotiveerd om ‘groen te doen’, waar dan ook ter wereld.”

Meer informatie? Kijk op:

www.solar-gateway.com/nl

https://www.duurzamedccomponen...

https://generationgreen.energy...

« Terug naar het overzicht

Vraag onze catalogus aan

Bekijk onze catalogus voor meer product informatie.

Catalogus aanvragen » Vraag onze catalogus aan

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Dijkman ondersteunt Internet of Life

Meer over Smart Parks »