Zonne- en windenergie

Zonne- en windenergie

Home »

Elektrische beveiliging zonnepanelen en windmolens.

Naar de elektrische beveiliging van de zonnepanelen en windmolens wordt vaak niet voldoende gekeken tijdens de installatie. Beveiliging van de waardevolle installatie tegen vlambogen of blikseminslag. Laat staan uitschakeling van het gehele systeem bij calamiteiten. De spanning wordt in de meeste gevallen zonder onderbreking of beveiliging door middel van vele meters kabel afgevoerd. Bij zonnepanelen bijvoorbeeld is het enige onderdeel in de hele installatie dat over een vorm van beveiliging beschikt de omvormer. De elektrische beveiliging daarvan is echter gericht op de omvormer zelf en niet op de installatie. De inverter beveiligt het systeem niet tegen vlambogen, blikseminslag of aardlekfouten en kan de spanning van de individuele panelen niet uitschakelen. Om de veiligheid van de complete installatie te garanderen levert Dijkman Elektrotechniek de componenten voor permanente bewaking en uitschakelsystemen.

Voor de elektrische beveiliging van windmolens geldt precies hetzelfde. De windturbine is enorm kostbaar en wordt geacht 20 jaar stroom te produceren. De generator is in deze gevallen meer dan 100.000 uur actief. Dijkman elektrotechniek levert hoogwaardige magneetschakelaars voor windturbines en vlamboogdetectoren die de installatie tijdig uitschakelen bij calamiteiten.

Brandgevaar zonnepanelen

Brandgevaar zonnepanelen en risico op elektrische schokken.

Brandgevaar is één van de operationele risico’s. Levensgevaarlijk en moeilijk te blussen omdat de panelen niet uit te schakelen zijn. De zonnepanelen leveren namelijk altijd stroom wanneer er licht op valt. De meest voorkomende oorzaak is kortsluiting. Die kan ontstaan in de connectoren tussen zonnepanelen en in de omvormers. Een ander gevaar schuilt in de slechte aansluiting van kabels, hierdoor kunnen vonken ontstaan met het risico op een elektrische schok. Door de serieschakeling leveren de zonnepanelen al snel zo’n 600 tot 1000 Volt DC bij 5 tot 8 ampère. En bij 120VDC kan een schok al dodelijk zijn! Reden te meer om enkel componenten te installeren die voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Dijkman elektrotechniek levert uitsluitend kwalitatief hoogwaardige componenten om de complete installatie te monitoren en indien nodig veilig en tijdig uit te schakelen. 


Dijkman is aangesloten bij:

Holland Solar keurmerk

Presentatie beurs ENERGIE 2013 Brabanthallen en Bosch 24-26 september 2013

Detectie

 

Actie - uitschakelen